
Iets wat weinig mensen weten: Cannone Antigrandine
Cannone Antigrandine oftewel anti-hagelkanonnen werden in 1896 in Oostenrijk uitgevonden als actief bestrijdingsmiddel van hevige neerslag. Sindsdien worden ze door meerdere wijnboeren en overige boeren op het platteland ingezet om de wolken te breken.
Degenen die de ‘cannone antigrandine’ gebruiken zijn ervan overtuigd dat ze de hagelval op de directe omgeving kunnen vermijden. Hoe werken deze anti-hagelkanonnen dan eigenlijk?
De ‘cannone antigrandine’ zijn enorme verticale metalen buizen van ongeveer tien meter hoog en met een diameter die toeneemt met de hoogte. Aan de basis zijn ze verbonden met een verbrandingskamer die periodiek wordt gevuld met gas zoals propaan of acetyleen. Vervolgens zorgt een ontstekingsmechanisme onderin het hagelkanon voor de explosie. Doormiddel van een elektronische timer wordt het gas met constante tussenpozen van 10 tot 20 seconden tot ontploffing gebracht. De lange omgekeerde kegel die hierboven is geplaatst, werkt als een detonator en versterkt de explosie exponentieel.
Hierdoor ontstaat een krachtige schokgolf die, volgens de fabrikanten, de processen die tot hagelvorming leiden zou moeten veranderen en mogelijk de reeds gevormde korrels zou vernietigen. Ondanks de tegengestelde mening van veel wetenschappers blijven veel (wijn)boeren in Piemonte ze gebruiken, overtuigd van hun effectiviteit. Na vele jaren ervaring, de eerste antihagelkanonnen werden in het Roero gebied in de jaren ‘80 geïnstalleerd, hebben we gezien dat de hagel minder vaak en ook met minder geweld viel om de oogst niet volledig in gevaar te brengen. In naburige gemeenten waar ze niet werden geïnstalleerd, is het percentage hevige hagelbuien altijd hoger geweest. Vandaag de dag zijn meerdere ‘cannone antigrandine’ geïnstalleerd in veel gemeenten van de Langhe en Roero.