Het verhaal achter: Familiebedrijf Scarbolo

Het verhaal achter: Familiebedrijf Scarbolo

Elke editie van Il Giornale del Vino zal een van de wijnhuizen van Vinidirisa in het zonnetje worden gezet. Voor deze eerste editie beginnen we graag met onze vrienden uit Friuli Venezia-Giula: wijnhuis Scarbolo.

In 2018 bezochten Alessandro en Rik de 52e editie van de VINITALY. Dit is de grootste en belangrijkste wijnbeurs van Italië. Op dit vierdaagse evenement komen alle Italiaanse wijnproducenten en -professionals uit de hele wereld samen. Alessandro en Rik besloten een bezoek te brengen aan de stand van Scarbolo, omdat Alessandro de wijnen nog kende uit de tijd dat hij nog geen eigenaar was van restaurant MARIO. Hij was toen wel al werkzaam bij MARIO en verantwoordelijk voor het wijnassortiment van het restaurant. Destijds was hij ontzettend enthousiast over de kwaliteit van de wijnen.

De start
Gino Scarbolo, een hardwerkend lid van de familie, was medeverantwoordelijk voor de productie van de wijn van het landgoed waarop de familie Scarbolo destijds woonde. Gaandeweg leerde hij alles over de verschillende seizoenen en de strikte regels van de natuur. Hij kreeg volledig inzicht in de magie van het wijn maken. Met veel enthousiasme en passie verhuisde Gino, samen met zijn gezin, in de jaren vijftig naar Lauzacco. Hij had daar zijn eigen wijngaarden gekocht en begon lokaal wijn te verkopen. Dit was de basis voor het familiebedrijf zoals wij het vandaag kennen.

Jaren later, in 1982, besloot de zoon van Gino, Valter, wijnbouw en oenologie te gaan studeren om het familiebedrijf voort te zetten. Valter had één duidelijk doel: de kwaliteit moest omhoog!

Daarom plantte hij zijn eerste wijngaard geïnspireerd door de Franse school. Belangrijke kenmerken hiervan zijn de lage opbrengst en een smalle plantdichtheid. Het werkte, want de kwaliteit ging omhoog en de verkoop steeg.

Friuli
De ruim 30 hectaren Scarbolo-wijngaarden omringen Lauzacco, een dorpje in de vlakte.De wijngaarden liggen in de regio Friuli Venezia-Giulia. Dit is een van de kleinste regio’s van Italië en ligt in het Noordoosten, schuin boven Veneto.

Friuli is een prachtig gebied met de Alpen in het noorden en de Adriatische zee in het zuiden. De vele heuvels, meren, rivieren en zee uit de omgeving zorgen voor een uniek microklimaat. Een mooie wijn kenmerkt zich vaak aan de omgeving waar het vandaan komt.

Friuli is voornamelijk bekend om zijn heerlijke witte wijnen. Zowel lokale- en inheemse druivenrassen (zoals de Ribolla Gialla en Friulano) als internationale druivenrassen (zoals Sauvignon Blanc en Chardonnay) zijn witte druivenrassen die hier veelal te vinden zijn. Een bekend rode druivenras dat te vinden is in de regio, is de Refosco. Scarbolo beschrijft deze wijn als 'krachtig', net als de mensen uit de regio zelf.

KEEP THE WHEELS TURNING

Het wiel staat voor de familie symbool voor het concept van het wordingsproces. Zelf zeggen zij hierover: "Het leven wordt gekenmerkt door cycli en beheerst door weinig. De zon en maan komen op en gaan onder, de dagen en seizoenen volgen elkaar op, de dood volgt het leven en dit alles herhaalt zich oneindig zonder specifieke veranderingen. Wielen vertegenwoordigen de levenscyclus, die, hoewel gevuld met veranderingen en uitdagingen, altijd een alternatief biedt. Er is altijd een tweede kans, een kans om te verbeteren en de les voor morgen te leren. Er is altijd een mogelijkheid om de wielen te laten draaien!

Mattia Scarbolo: "Following an education and career in finance, a field that is definitely far from that of agriculture, I returned to my family roots with great enthusiasm. I devote my work to spreading word of our brand, communicating the ethos of our work, and promoting our wines once they are ready to leave our cellar.

What keeps me pushing everyday is the duality between the daily fast paced tasks on the market, and the nature imposed cycles in the vineyards and the once a year chance to make wines. It’s a pretty bipolar yet inescapable reality of work and its alternation is a big drive for me. As otherwise, I tend to get bored into the routines."

Lara Scarbolo: "Making wine is a very fun but very demanding job! Even if to the eyes of the majority of people it mainly is summed up to the Harvest time, it actually requires a lot of time and work during all year long. Well, the Harvest is definitely the most fun time of the year: the excitement of seeing a whole new vintage coming to life is irreplaceable. But in general the day of a winemaker is never boring.

The most intense moments of the year are Harvest (September/October), Preparation of new wines (from March to July) and Bottling of wines (from April to August). But also other small tasks make the job very lively: for example in a single day I can rack 50.000 liters of wine or taste 70 barrels one after the other.

A part from vinification and bottling, the main goal is always maintaining the quality of the wines that are aging in stainless steel or oak. So, frequent tastings from tanks and barrels and possible ideas of blends take place.

Also, there is a very important rule: never move the wine during the winter months, because with cold temperatures it is much more subject to oxygen absorption (which we don’t want!). This means that during December, January and February I can touch the tanks or barrels exclusively for tastings. This is the most relaxing time for me, because no hard work is required and only enjoying the fruits of all the work done during the previous months is permitted. Not bad ;) but of course in a small family winery like ours, it means that I go and help the other members of the winery!

Winemaking is a beautiful job, it is romantic and magical in many ways, but also involves a huge amount of physical and mental hard work. So a nice glass of wine is what I always try to end the day with!"

Vinidirisa’s favorieten

DOC 'Mattia' Pinot Grigio 2016:
Niet zomaar een Pinot Grigio! Deze houtgelagerde, volle, maar tegelijkertijd elegante Pinot Grigio zit vol smaak! In de geur tonen van steenfruit en honing. Heerlijke frisse zuren in de afdronk.

100% Pinot Grigio, 13% alcohol, 9 maanden houtgelagerd

Goed te combineren met gekookte vis, gekruide risotto, gevulde pasta’s en gevogelte.

IGT 'My Time' 2013:
‘’A willful wine with its own sense of time” De top van de top! Een volle, romige en stijlvolle witte wijn met een prachtige goudgele kleur. In de geur tonen van honing, tropisch fruit en de duidelijke kenmerken van houtlagering.

40% Chardonnay, 30% Sauvignon, 30% Friulano, 13% alcohol, 12 maanden houtgelagerd

Goed te combineren met charcuterie, stevige visgerechten en romige kazen.

DOC 'ILRamato' Pinot Grigio 2019:
“The colour of the grapes: it’s not an orange wine or even a rosé … It’s simply ILRamato.” – Valter Scarbolo

Een topper voor de zomer. Delicate, elegante en frisse wijn met in de geur tonen van vers fruit en bessen.

100% Pinot Grigio, 13% alcohol

Goed te combineren met salades en pizza's ('echte' pizza's ;-)).

DOC Refosco 2013:
Donkerrode kleur, aroma’s van zwart fruit, jam en kruiden. Intense en volle smaak. Deze wijn wordt alleen gemaakt in de beste oogstjaren en alle druiven worden zorgvuldig met de hand geplukt. Deze wijn is 36 maanden houtgelagerd in Frans eiken.

100% Refosco dal Peduncolo Rosso, 13,5% alcohol

Goed te combineren met gegrild vlees en stevige kazen.

Vorige artikel Het jaar van de wijnmaker